NYHED: Nu som lydfil! Hør den på siden her, eller download den nedenfor og tag den med dig.
Giv din hvalp den bedste start på livet
Kiropraktik og anden manuel behandling er ikke kun for gamle hunde eller hunde med specifikke problemer eller symptomer. Kiropraktik er også for din hvalp!
Hvalpe vokser så hurtigt! De har en hel særlig energi, som viser sig i deres glade leg, tumlen og udfordring af verden. Nogle af vores skønne hvalpe har også været igennem en hård fødsel. Alt dette gør dem særligt udsatte for mindre problemer, som kan sætte sig til mere alvorlige problemer på længere sigt, hvis disse ikke tages i opløbet. Igennem kiropraktik kan vi sørge for, at din hvalps voksende krop får den rigtige bevægelighed i muskler og led. Det vil give din hvalp den bedste start på livet og sikre, at den træder sund og rask ind i sit lange voksenliv.
Hvorfor får min hvalp problemer i bevægeapparatet?
Blandt de mange hvalpe, jeg efterhånden har undersøgt i mine praktiserende år, finder jeg, at omkring 50% af hvalpene har mindre problemer i deres led og/eller muskler. Den bekymrede ejer vil selvfølgelig altid gerne vide, hvorfor deres lille nye guldklump allerede nu har udfordringer i bevægeapparatet. Det er helt forståeligt. Det kan dog være svært at udpege en specifik årsag, hvis man ikke selv har set, at hvalpen for eksempel sad fast ved fødslen, er blevet trådt på, osv.
Fødslen
Problemerne kan være opstået helt tilbage fra fødslen, hvilket især viser sig hos den førstefødte i kuldet. Den førstefødte i et kuld er den, der har banet vejen for de andre. Hvis tæven også er førstegangsfødende, kan det være særligt hårdt for den første hvalp at komme ud. Når jeg undersøger et helt kuld, er den førstefødte derfor ofte den, der har de fleste låsninger (led som ikke bevæger sig, som de skal, for eksempel i rygsøjlen, nakken eller ben).
Leg og glade dage
En af de andre hyppige årsager til låsninger i din hvalp er den vilde leg og tumlen rundt. Den vilde leg, både med dig, alene eller med andre hunde, kan hurtigt føre til nogle forkerte bevægelser, og det kan igen let føre til små låsninger i for eksempel ryggen. Betyder det, at din hvalp ikke må lege? Nej, bestemt ikke. Din hvalp må gerne lege og tumle, alt det den vil. Du skal bare være opmærksom på, at dette kan føre til problemer, som kan sætte sig til alvorlige ting senere i livet, hvis du ikke får det tjekket og fikset. Min anbefaling er derfor, at du får tjekket din hvalp hver tredje måned i dens første leveår. Det giver god mulighed for at rette eventuelle låsninger og samtidigt sikre, at din hvalp vokser, som den skal.
Traumer
I den mere alvorlige boldgade kan traumer af forskellig grad føre til problemer i din hvalps bevægeapparat. Et traume kan være mange ting. Helt fra mindre traumer som små fald, for eksempel fra sofaen, til meget alvorlige traumer som for eksempel at blive kørt ned. Nogle hvalpe er desværre udsat for traumer tidligt i deres liv, nogle har været igennem operationer, og andre er blevet holdt i ro på grund af et brækket ben eller lignende. Uanset hvad, er traumer en grund til at være ekstra opmærksom på din hunds bevægeapparat – selv hvis traumet ikke har haft noget med bevægeapparatet at gøre. Det er næsten stensikkert, at der vil opstå låsninger hos en hvalp, der har været igennem en operation. Den er blevet bedøvet, båret rundt på, flyttet og så videre, uden den har været i stand til at spænde sine muskler og derved beskytte sine led i processen.
Hvad sker der, hvis min hvalp ikke bliver behandlet?
Hvis din hvalp går rundt med små låsninger og/eller andre udfordringer i bevægeapparatet, som ikke behandles, vil din hvalp konstant bruge sine led og muskler forkert. Du risikerer derfor, at din hvalp vokser forkert og udvikler et forkert bevægemønster. For at give et eksempel: en hvalp, der har låsninger i bagparten (hoften eller det nederste af ryggen), vil ikke kunne bruge sin bagpart korrekt. Hvalpe gør, som alle andre levende væsner, det, der føles rarest og gør mindst ondt. Din hvalp vil derfor finde ud af, at hvis den går med bagbenene mere ind under sig, gør det mindre ondt. En sådan holdning kan føre til, at din hvalp vokser op med en rundet ryglinje. Det vil yderligere give problemer i benene på grund af forkert vægtfordeling, i ryggen på grund af den unaturlige runding og i nakken, da det bliver sværere for din hund at kigge op på grund af den nedsatte bevægelighed i ryggen. En lille ting kan derfor let sætte sig til alvorlige ting senere i livet. Det er ikke umuligt at fikse en sådan tilstand hos den voksne hund, men det vil kræve tid, mange behandlinger og derved også en god sjat penge.
3 måder kiropraktik kan hjælpe din hvalp på
Kiropraktik har mange fordele for din hvalp. Herunder får du de tre vigtigste.
1. Forbedret holdning og konformation
Under undersøgelsen af din hvalp kigger jeg på den overordnede holdning og det, vi kalder konformation. Holdningen siger noget om, hvordan din hvalp bruger dens krop. Holdningen kan vi ændre på ved behandlinger og træning. Konformationen beskriver, hvordan din hund er bygget, for eksempel hvordan dens skulder sidder på kroppen, altså leddets vinkel. En stejl skulder kan give problemer, hvis din hund skal hoppe meget ned (fx agility). En stejl skulder sammen med en stejl hofte vil gøre, at din hund bliver nødt til at tage mindre skridt, end hvad der er optimalt. Konformationen kan vi altså ikke ændre på, men vi kan give din hvalp redskaber, så den lærer at bruge sin krop bedst muligt.
2. Mindre risiko for skader senere i livet
Som nævnt tidligere kan behandling tidligt i livet spare din hvalp for mere alvorlige problemer senere i livet. Din hvalp får hjælp til at bruge sin krop optimalt, og det kan spare den for skader. En stærk og velbalanceret hund vil kunne modstå meget mere end en ubalanceret hund med småskavanker. Hvis du sørger for, at din hvalp fortsætter med jævnlige besøg hos en kiropraktor eller lignende, også når den er blevet voksen, er du med til at forebygge følgesygdomme som eksempelvis slidgigt. Forkert brug af kroppen er en af de hyppigste årsager til slidgigt hos hunde.
3. Et generelt forbedret helbred og velvære
Kiropraktik har en direkte indflydelse på nervesystemet (du kan læse mere om dette her). Små låsninger kan påvirke nervesystemet negativt ved at blokere for nervernes signaler. Når nervesystemet ikke fungerer korrekt, kan det føre til problemer med alt fra din hvalps fordøjelse til dens immunsystem. Når din hvalp bliver justeret ved hjælp af kiropraktik, vil nerverne igen kunne sende signaler korrekt, og det vil påvirke hele din hvalps krop positivt.
Hvad jeg anbefaler for din hvalp
Jeg anbefaler, at hvalpe får et tjek, allerede når de er 6-8 uger gamle og stadig er hos avler. Der er desværre ikke mange, der gør det, men det er super vigtigt at få hvalpene tjekket allerede på dette tidspunkt for eventuelle problemer fra fødslen. Det er også ret tjekket som avler at kunne sige til sine købere, at alle hvalpe er undersøgt af en kiropraktor, og at deres bevægeapparat er fit for fight. Hvis du er avler og kommer med mor samt hele kuldet, kan du også få en god pris. Du kan kontakte mig her, hvis du vil høre nærmere.
Efter hvalpene er kommet til deres nye hjem, anbefaler jeg, at de bliver tjekket hver tredje måned det første år. Det er den periode, hvor de vokser meget. Her kan vi derfor følge deres tilvækst og brug af kroppen samt rette eventuelle småting, som er opstået ved leg og tumlen. Hvis du er hvalpeejer, kan du bestille din tid allerede nu ved at se min kalender her.
Når din hvalp er blevet et år og har fået det sidste tjek, kan den som regel nøjes med et tjek en gang hver 6.-12. måned. Intervallet kan være hyppigere, hvis din hund har særlige udfordringer med eksempelvis dens konformation (se ovenfor), en medfødt sygdom eller den har været udsat for et traume.
Alt i alt vil rutinemæssige, kiropraktiske tjek af din hvalp, og senere voksne hund, hjælpe den til at få den bedste start på livet og forberede den til et langt og funktionelt voksenhundeliv.