NYHED: Nu som lydfil! Hør den på siden her, eller download den nedenfor og tag den med dig.
Har min kat smerter? 10 tegn du skal være opmærksom på
Katte er nogle af de bedste til at skjule deres smerte. Det ligger i deres natur. Det kan derfor være rigtigt svært for dig som ejer at opdage din kats smerter. Det bedste, du kan gøre for at sikre dig, at du opdager din kats smerter hurtigst muligt, er at være opmærksom på dens daglige vaner. Hold øje med din kats aktivitetsniveau, appetit, renlighed, slikken, mobilitet, selskabelighed, adfærd, pelshygiejne, haleføring og spinden, så er du godt på vej.
Hvis din ellers legesyge kat pludselig ikke gider lege, er det ikke, fordi den pludselig er vokset fra det. Den har højst sandsynligt ondt. Hvis din ellers renlige kat pludselig begynder at misse kattebakken, er det ikke for at provokere. Det kan være smerter i bevægeapparatet, der er årsagen. Hvis din kat pludselig ikke længere hopper op på dens høje yndlingssted, er det ikke, fordi den ikke længere gider ligge der. Det er med stor sandsynlighed, fordi det gør ondt at hoppe derop eller ned igen. Det er små ændringer i din kats hverdag, der indikerer, at den har ondt. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med din kat, så du kan hjælpe den, når den har brug for det. Her får du 10 tegn, der kan hjælpe dig med at opdage din kats smerter.
Aktivitetsniveau
Et nedsat aktivitetsniveau kan være tegn på, at din kat har smerter. Eksempler kan være, at din kat sover mere end den plejer, ikke gider lege mere eller bruger det meste af sin tid indendørs på trods af muligheden for at komme ud. Smerte i bevægeapparatet gør, at din kat ikke har lyst til at bevæge sig så meget, som den plejer. Modsat kan nogle katte dog også blive mere aktive, men på en rastløs måde. Eksempler kan være, at din kat konstant lægger og rejser sig og ikke kan finde ro. Det kan være et tegn på utilpashed eller smerter i bevægeapparatet.
Appetit og/eller vægttab
Hvis din kat mister interessen for mad og/eller ikke længere spiser op, kan det være et tegn på smerte. Alle former for smerte kan nedsætte appetitten. Det er dog mest almindeligt, at det drejer sig om smerter i forbindelse med foderindtag, såsom smerter i munden, kæbeleddet eller nakken. Vægttab kan også være en god indikator på, at noget er galt med din kat. Det kan både være på grund af manglende appetit, men kan også være på grund af nedsat lyst til at fange bytte. Hvis din kat for eksempel plejer at fange og indtage mus og fugle udenfor, kan den tabe sig, hvis den stopper med dette ekstra foderindtag.
Renlighed
Det kan være et tegn på smerte, hvis din ellers renlige kat pludselig bliver urenlig. Katte med smerter i leddene kan for eksempel have for ondt til at komme hen til kattebakken i tide. Det kan også være ubehageligt for katten at gå over kattebakkens sider. Hvis din kat har smerter i bevægeapparatet, er det ikke rart at skulle hoppe eller løfte benene op over høje kanter. Katte med ondt i ryggen kan desuden have svært ved at sætte sig i den rigtige position for defækering (at have afføring). De vil derfor undgå det, hvilket kan føre til forstoppelse.
Overdreven slikken
En kat, der konstant slikker og/eller bider sig, bliver tit beskyldt for at have lopper. Det er dog ikke altid, at lopper er årsagen. Overdreven slikken og/eller biden kan nemlig også være et tegn på smerte. Det virker smertestillende for din kat at slikke og/eller bide på et smertefuldt område, ligesom når vi puster på et skadet område. Den overdrevne slikken og/eller biden kan blive så alvorlig, at din kat foretager skade på sig selv. Det kan ses i form af sår, hudinfektioner eller områder med hårtab.
Mobilitet
Katte elsker at hoppe og springe. Hvis din kat holder op med at hoppe op på dens yndlingssted i vindueskarmen, stolen eller kradsetræet, er det et typisk signal om, at der er noget galt. Katte med smerter i bevægeapparatet vil typisk bevæge sig mindre, end de plejer, og undgå for mange hop. Det kan også være, at din kat bevæger sig lige så meget, som den plejer, men anderledes, alt efter hvor den har ondt. Katte med smerter i et ben vil halte, ondt i ryggen kan vise sig ved en mere stiv gang, og smerter i nakken vil bevirke, at din kat kun drejer hovedet så lidt som muligt, når den bevæger sig rundt.
Selskabelighed
Katte vil ikke vise, at de har ondt. Derfor vil de tit gemme sig, når de har smerter. Det ligger dybt i deres natur fra dengang, de var vilde. Katte er fra naturens side både et rovdyr og et byttedyr. Større rovdyr kan sagtens jage og nedlægge en kat. Samtidig er katten ikke et flokdyr, som for eksempel hunden er, men den er vant til at leve alene. Det betyder, at katten ikke vil have gavn af at vise smerten. Den har ikke nogen flokmedlemmer, der kommer den til undsætning, hvis den viser sin smerte. Tværtimod, hvis den vilde kat viser, at den har ondt og er skadet, vil andre rovdyr se den som et let bytte, og den vil højst sandsynligt ende med at blive jaget. Derfor gemmer katte sig, når de har ondt. Det er typisk, at en kat med smerter lægger sig ind under sofaen eller finder et sted udenfor, hvor den kan ligge i fred, til den har det bedre.
Adfærd
Adfærdsændringer er et typisk tegn på smerte. Det kan være, at din kat pludselig ikke vil bæres mere eller pludselig hvæser og/eller bider, når du kæler med den. Det er et tegn på, at din kat har ondt og prøver at beskytte sig selv. Smerter et specifikt sted kan vise sig ved, at din kat prøver at undgå at blive rørt på det smertefulde sted. Hvis din kat derfor altid undviger, hvæser, bider eller kradser, når du rører den et bestemt sted, er det et typisk tegn på smerte i området. Det kan også være, din kat virker mere stille, end den plejer, og ikke længere virker nysgerrig og legesyg. Hvis din kat har ondt i bevægeapparatet, har den ikke lyst til at bevæge sig, og den vil stoppe med at lege og/eller jage.
Pelshygiejne
Katte er meget renlige. Det betyder meget for dem at holde deres pels ren og velplejet. Et typisk tegn på smerte hos din kat er derfor, at den holder op med at vaske sig. Pelsen kan i den forbindelse også fremstå mat, uglet og eventuelt fedtet.
Haleføring
Små slag og vift med halen kan blandt andet være indikation på smerter eller ubehag. En kat, der ligger eller sidder alene og slår små slag med halen, kan derfor have ondt.
Spinden
Katte spinder ikke kun, når de er glade og veltilfredse. Katte spinder også, når de er stressede eller har ondt. Når din kat spinder, frigives der endorfiner fra dens hjerne. Endorfiner er kroppens egne smertestillende hormoner. Katten kan således lindre sin egen smerte ved at spinde. Samtidig virker det beroligende for katten at spinde. Det kan derfor være et tegn på smerter hos din kat, hvis den ligger i et hjørne og spinder for sig selv uden nogen anden form for hygge eller kontakt.
Veterinær kiropraktik til din kat kan sammen med andre holistiske behandlingsformer hjælpe din kat af med smerterne i bevægeapparatet. Behandlingen er blid, men effektiv, og de fleste katte kommet til at elsker det.
Du er altid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål eller andet.